Međimurska gravel bajka

vijest

Međimurska gravel bajka

Najsjevernija regija Hrvatske nudi kilometre i kilometre makadamskih cesta. Međimurje je kao stvoreno za najnoviji trend u biciklizmu: Gravel vožnju!

Možda nema visoke planine, krš ili morsku obalu, ali zato nudi kilometre i kilometre makadamskih cesta koje prolaze pitomim krajolikom, između velikih obrađenih površina i livada, te spajaju živopisna mjesta i gradove. Međimurje je najbliže idealu gravel vožnje jer su makadamske ceste u pravilu lijepo uređene i održavane. Nisu previše zahtjevne pa se na njima mogu voziti i oni s manje iskustva ii kondicije, ali na njima se mogu „ganjati“ i oni koji žele nešto zahtjevnije izazove.

Od Gornjeg Međimurja do mađarske granice
U rujnu smo iskoristili jedan lijep vikend i na gravel biciklima smo prošli dio trasiranih ruta i dobar dio Međimurja. Start i cilj naše kružne vožnje od devedesetak kilometara duljine bio je u adrenalinskom parku PG Geler u Malom Mihaljevcu (općina Sveti Juraj na Bregu u Gornjem Međimurju).
Info: www.pg-geler.hr.

Trasa, kombinacija makadama, asfalta i nešto šumskih putova, vodila nas je prvo prema Murskom Središću, najsjevernijem gradu u Hrvatskoj, koji biciklisti(ca)ma nudi šljunčanu stazu (šetnicu) smještenu na obali rijeke Mure, spojenu sa samim središtem mjesta.

Potom smo nastavili dalje na istok, prema Peklenici, mjestu u kojemu je obilježena prva naftna bušotina u svijetu s koncesijom za gospodarsko iskorištavanje. Naravno, od naftne industrije u Međimurju nema ništa, ali zato su Amerikanci komercijalizirali svoje izvore nafte nakon Međimuraca.

Trasom duž međunarodne biciklističke trase MURA R2 kod Miklavca, pa preko „prerijskog terena“ kod Podturna i Domašinca (lokalitet „Leš“ na kojem su nekada obitavale velike šume hrasta) prošli smo, mahom makadamskim cestama, sve do graničnog prijelaza s Mađarskom kod Goričana. Potom smo se, kroz samo mjesto Goričan, uputili natrag na zapad, prema Malom Mihaljevcu.

Gravel i MTB u spoju s hedonizmom
Slijedeći dan bio je rezerviran manje za vožnju, ali više za gastronomiju. Orijentirali smo se na MTB, pa smo na lokalitetu Mlinarske kuće u Žabniku i obližnje skele na Muri testirali nove Giantove modele.
Info: www.visit.svetimartin.hr/mlinarska-kuca-zabnik/

Pošto smo u kombiju vozili nekoliko novih MTB modela, nismo mogli izbjeći posjet klasičnoj XC stazi smještenoj u šumi iznad hotela SPA Golfer u općini Toplice Sveti Martin. Ovu smo lokaciju već ranije posjetili više puta, jer BK Mura Avantura tamo već tradicionalno organizira MTB utrke. Posljednji puta smo tamo bili u srpnju, kada je organizirano Nacionalno XCO prvenstvo Hrvatske.

Staza u Svetom Martinu je izazovna i zahtjevna, te predstavlja dobar zalogaj i za iskusnije brdske bicikliste. Odmah uz stazu su smješteni bazeni u sklopu hotela SPA Golfer, pa je vrlo praktično nakon vožnje uskočiti u hladnu ili toplu vodu u toplicama.
Info: www.termesvetimartin.com

Međimurje je vinorodan kraj, pa nismo mogli propustiti kušanje Graševine, Chardonnaya i Traminca u Vinskoj kući OPG Hažić u Jurovčaku kod Toplica Sveti Martin. Osim vina, OPG nudi i prirodne sokove od jabuke, grožđa ili aronije, ali i hrskavi čips od jabuke.
Info: www.opg-hazic.com

Rute, lokacije i GPS tragovi
Web odredište Međimurje Bike već sada nudi dobar izbor trasiranih i označenih ruta različitih težina, a biti će ih i još više. Rute su jednostavne, srednje teške ili zahtjevne, a protežu se makadamima i asfaltiranim cestama.
https://www.medimurje-bike.com/popis-ruta
(Preneseno: mtb.hr)

Preuzmi besplatnu mobilnu aplikaciju